AMSTERDAM - Amsterdamse agenten zullen niet altijd een boete uitschrijven als zij iemand met een boerka zien lopen.

"De agent moet de situatie per geval inschatten en kan dan kiezen of hij waarschuwt of een boete uitdeelt", zei de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Aalbersberg legde aan de hand van een verkeersovertreding uit dat het agenten vrij staat te bekeuren of niet.

"Als een moeder haar kinderen met de auto naar een school tweehonderd meter verderop brengt en geen rijbewijs bij zich heeft, is het iets anders dan wanneer iemand uit Maastricht drie dagen zonder rijbewijs in Amsterdam rondrijdt."

Welten

De korpschef zei zijn voorganger Bernard Welten, die aankondigde een boerkaverbod niet te zullen handhaven, goed te begrijpen. "De politie moet signaleren en daarop handelen. De grens ligt bij politiek bedrijven."

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei vorige week dat de politie het boerkaverbod gewoon moet handhaven als het eenmaal door het parlement is. Hij reageerde toen op kritiek van de centrale ondernemingsraad van de nationale politie in oprichting en van de Nederlandse Politiebond (NPB).

Er werd gesproken van symboolpolitiek en er werd gesteld dat een boerka de veiligheid niet in gevaar brengt. De Raad van State is ook kritisch op het verbod.

PVV

De PVV eist dat ook de Amsterdamse politie altijd boetes zal uitdelen aan mensen die een boerka dragen. Tweede Kamerlid Joram van Klaveren stelde dat in een reactie op uitspraken van Aalbersberg.

Het Kamerlid heeft Opstelten en Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) schriftelijk opheldering gevraagd over de uitspraken van de korpschef. ''Wij gaan ervan uit dat er gewoon boetes worden uitgedeeld. De minister heeft ook gezegd dat er gehandhaafd moet worden'', zei Van Klaveren.

De Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer moeten zich nog uitspreken over het door het kabinet voorgestelde verbod op gelaatsbedekkende kleding op straat en in gebouwen waar iedereen in mag.