EEFDE - Een ijsbreker van Rijkswaterstaat gaat zondag het Twentekanaal ijsvrij maken. Dat heeft een woordvoerder zondag gemeld. 

De bedoeling is dat er maandag dus weer scheepvaart mogelijk is.

Rijkswaterstaat heeft vrijdag de laatste hand gelegd aan een noodsluis die zorgt voor de beveiliging wanneer de sluisdeur in Eefde (gemeente Lochem) omhoog is. De borging van de openstaande sluis is zaterdag uitgebreid getest.

Deze tests verliepen zeer voorspoedig, volgens de woordvoerder. De 90 ton zware sluisdeur wordt met een grote kraan opgetild.

Sluismeester

Normaal is er één sluismeester actief. Voor de noodvoorziening worden vier mensen ingezet. Naast de sluismeester zijn dat de kraanmachinist en twee mensen die controleren of alles veilig verloopt. Het protocol is hiervoor aangepast.

Rijkswaterstaat verwacht in de loop van maandag de eerste schepen te kunnen schutten. Op dit moment liggen er 42 schepen vast op het Twentekanaal.

Eefde

Sinds 3 januari ligt het scheepvaartverkeer bij Eefde stil. Toen viel een sluisdeur naar beneden. Het onderzoek van TNO naar de oorzaak is nog gaande. De reparatie van de sluis duurt volgens Rijkwaterstaat nog tot medio maart. Essentieel is de levering van kettingen, die in het tilmechanisme van de sluisdeur zitten. Die kettingen moeten opnieuw worden gemaakt.