DEN HAAG - Rijkswaterstaat heeft ook zondag op een aantal snelwegen de maximumsnelheid verlaagd vanwege het winterweer. 

Dit was zaterdag ook al het geval.

Het besluit werd vooral genomen omdat het effect van het strooizout bij te lage temperaturen niet overal genoeg is om de gladheid op de wegen te bestrijden. Dat heeft een zegsvrouw gemeld.

Op zondagochtend geldt de snelheidsbeperking tussen Utrecht en Amsterdam, op de A4 bij Amsterdam, de A7 bij Zaandam en de A10 bij De Nieuwe Meer.

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten met klem de matrixborden langs en boven de weg goed in de gaten te houden. Hierop staat het meest actuele advies en de aangepaste snelheid.

Informatie

Inspecteurs en meldsystemen houden continu de situatie op de wegen in de gaten. Op basis van deze informatie wordt bepaald waar en wanneer de verlaging van de snelheden geldt.

Op gevaarlijke plekken, zoals wegen met hellingen of bruggen, probeert Rijkswaterstaat met alternatieve methodes de gladheid te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld door zand aan het zout toe te voegen, of door middel van wagens die met ‘heaters’ het ijs proberen te smelten. 

Rijkswaterstaat kon zondagochtend nog niet zeggen of de verlaagde maximumsnelheden ook op maandagochtend tijdens de spits nog van kracht zijn. Dit hangt mede af van de manier waarop het winterweer zich zondag ontwikkelt, stelt een zegsvrouw.

Prorail

Spoorbeheerder Prorail houdt zijn onderhoudsteams de komende dagen in de hoogste staat van paraatheid. Vele honderden medewerkers bewaken tijdens de strenge vorst dag en nacht de kwetsbare punten op het spoor, om te voorkomen dat het de komende dagen weer een chaos wordt als gevolg van de strenge vorst.

Dat heeft een woordvoerder van Prorail gemeld. Hij noemt de situatie op het spoor zondagochtend ''rustig en stabiel". Prorail en de NS besloten zaterdag de dienstregeling tot dinsdag aan te passen om zo sneller te kunnen anticiperen op stroom-, sein- en wisselstoringen als gevolg van het winterweer.

In de Randstad, Overijssel, Gelderland en Flevoland rijden nauwelijks intercity’s. In de spits op maandagochtend rijden er wel langere treinen. Met deze aanpassingen hopen NS en Prorail alle problemen met bevroren wissels en elektronica beter op te kunnen vangen.

Geld

De NS zegt zich verantwoordelijk te voelen voor het ongemak dat de treinreizigers de afgelopen 3 dagen hebben ervaren als gevolg de chaos op het spoor door het winterweer. Daarom zal NS ruimhartig omgaan met de verzoeken tot het teruggeven van geld vanwege de grote vertragingen.

Vrijdag en zaterdag strandden duizenden reizigers op Utrecht CS en Amsterdam CS als gevolg van vertraagde en uitgevallen treinen.

Schiphol

Hoewel de situatie op Schiphol weer normaal is, doen zich nu problemen voor met vluchten naar Frankrijk en Groot-Brittannië. Deze landen worden nu geteisterd door winterse omstandigheden, zei een woordvoerster van de luchthaven. Reizigers lopen vertraging op met uitschieters tot 2 uur en vluchten kunnen uitvallen.

De landings- en vertrekbanen op Schiphol zijn weer volledig sneeuw- en ijsvrij. De laatste passagiers, die strandden door het winterse weer in ons land, hebben de nacht doorgebracht in hotels. Volgens de zegsvrouw kunnen de luchtvaartmaatschappijen zondag iedereen weer hun reis laten vervolgen.

Lees de berichten op Twitter over de problemen op het spoor via NUlive

Winterweer speelt treinverkeer weer parten