AMSTERDAM - Voor het eerst in 15 jaar kan worden gesproken van een officiële koudegolf. Sinds vorige week zondag 07.00 uur kwam de temperatuur in De Bilt niet boven het vriespunt uit.

Ook was het zaterdagnacht voor de derde nacht op rij kouder dan -10 graden, meldt Weeronline.

Om van een officiële koudegolf te kunnen spreken moet het minstens vijf dagen vriezen. Ook moet het minstens drie nachten kouder zijn dan -10 graden. Aan die voorwaarden is nu dus voldaan. Zelfs voor een koudegolf is de huidige kou bijzonder.

"Van de 32 koudegolven is de huidige golf goed voor een gedeelde derde plaats qua minimumtemperatuur", zegt meteoroloog van Weeronline Joralf Quist. Hij noemt de situatie dan ook 'zeer bijzonder'. In het verleden kwam een koudegolf veel vaker voor. "Alleen in de jaren tachtig al vijf keer", legt hij uit.

Lelystad

De kou van de afgelopen dagen komt mede door het sneeuwdek. Onder een heldere hemel straalt daardoor 's nachts veel warmte uit. De ergste kou werd deze week vrijdagnacht gemeten. Bij De Bilt zakte het kwik toen naar -18,9 graden. Lelystad was toen met -22,9 graden de koudste plaats.

Een koudegolf is overigens geen garantie dat er een Elfstedentocht komt. Bij slechts tien koudegolven werd in hetzelfde jaar een Elfstedentocht uitgeschreven. De vrieskou lijkt volgens Weeronline in ieder geval tot en met volgend weekeinde aan te houden. Ook worden meer sneeuwbuien verwacht.

Bekijk de lezersfoto's van het winterweer op NUfoto | weer op NU.nl

Lees de berichten op Twitter over het winterweer via NULive