ZANDVOORT - In een hotel in Zandvoort is zaterdagmiddag het levenloze lichaam gevonden van een politieman van het korps in Groningen.  

Dat heeft de politie laten weten.

De 30-jarige agent in opleiding Friso Wouda werd sinds dinsdagochtend vermist en heeft zichzelf waarschijnlijk van het leven beroofd met zijn dienstwapen.

De politie sloeg na zijn verdwijning groot alarm omdat hij niet kwam opdagen voor een nachtdienst maandag en bij zijn verdwijnen zijn dienstwapen bij zich had. Er kwam een grote zoekactie op gang in Groningen. De politie doet geen mededelingen over de achtergronden.

Het lichaam van de politieman werd rond een uur zaterdagmiddag ontdekt. Dat was even nadat de zoektocht naar hem in de bossen bij Beetsterzwaag was gestaakt.

Signalen

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) roept de Politieacademie en de politiekorpsen op nog alerter te zijn op ''signalen van het welzijn'' van agenten in opleiding. Het is niet de eerste keer dat een agent in opleiding zichzelf van het leven berooft met een dienstpistool.

Vorige week vrijdag schoot een 20-jarige agent in opleiding uit IJmuiden zichzelf dood met zijn eigen dienstpistool. Dat gebeurde in een woning in Haarlemmerliede. In december vorig jaar schoot een 25-jarige politieagent in opleiding in Almelo met zijn dienstwapen een caissière dood, waarna de man met hetzelfde wapen zelfmoord pleegde.

Trainingen

Opstelten reageerde zaterdag bedroefd op de jongste zaak en betuigt zijn medeleven met de nabestaanden van Wouda en de regiopolitie Groningen.

De minister wil extra trainingen en professionele opvang, waar politiemensen terecht kunnen die in psychosociale nood verkeren. Dit loket is ook bedoeld voor familieleden en collega's die zich zorgen maken over een agent. Bovendien moet bij de werving en selectie meer aandacht komen voor de mentale conditie van de kandidaten.

Grondig onderzoek

Politievakbond ACP heeft zaterdag laten weten een grondig onderzoek te eisen naar de drie afzonderlijke zaken waarbij agenten in opleiding zichzelf om het leven brachten. Ook moet het kabinet de situatie in de samenleving in bredere zin onderzoeken, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zaterdag.

''Ik kan er alleen maar heel stil van worden’’, zegt Van de Kamp in een reactie op de vermoedelijke zelfmoord van Friso Wouda.

De politiebond ziet geen oplossing in de mogelijkheid dat agenten hun wapen niet meer thuis bewaren. Meestal hebben agenten hun dienstwapen legitiem thuis, meent Van de Kamp.

Het gaat er volgens de ACP-voorzitter nu om antwoord te krijgen op vragen als: hoe kunnen problemen eerder gesignaleerd worden, speelt het probleem alleen bij de politie, of is het probleem breder en speelt het ook binnen andere sectoren in de samenleving.

Medeleven

De Raad van Korpschefs laat weten de dood van de jonge agent uitermate te betreuren en betuigt medeleven aan de familie en collega’s.

Ook de Korpschefs zien het dienstwapen in eerste instantie niet als boosdoener, omdat het wapen slechts een middel is. Wel is de discussie over het binnen handbereik hebben van het dienstwapen buiten diensttijd er een die de aandacht heeft van het korps.