RIJSWIJK - De NS en Prorail hebben zaterdagmiddag de dienstregeling in de regio Utrecht aangepast vanwege de winterse verstoringen van de dienstregeling.

De intercitytreinen van en naar Utrecht rijden zaterdag niet meer. Twee keer per uur rijden er stoptreinen van en naar Utrecht.

In plaats daarvan rijden er in een ring om de stad stoptreinen, die de reizigers in iedere plaats om Utrecht heen oppikken en af zetten. Vanuit daar kunnen mensen in alle richtingen verder reizen. Dat meldt de NS om 16.00 uur.

Buiten de regio Utrecht rijden de treinen zoveel mogelijk volgens de normale dienstregeling aldus de NS.

Zondag

Zondag en maandag rijdt de Nederlandse Spoorwegen (NS) een aangepaste dienstregeling. In de Randstad, Overijssel, Gelderland en Flevoland rijden minder intercity's. Het aantal wordt gehalveerd. Wel zijn de treinen, vooral op maandag in de spits, langer.

Door minder treinen te laten rijden, moeten er minder storingen, met name aan de wissels, optreden. Op een enkele uitzondering na rijden de Sprinters volgens schema. NS en Prorail gaan uitgebreid via sms, e-mail, Twitter en websites de aangepaste dienstregeling bekendmaken.

IJsklompen

NS en Prorail wijten de spoorproblemen aan de extreme vorst in de nacht van vrijdag op zaterdag.  Een woordvoerster van Prorail spreekt over een combinatie van factoren.

Wissels zijn kapot gegaan door ijsklompen die van de onderstellen van rijdende treinen afvielen, meldt de zegsvrouw van de organisatie. Ook is er sprake van bevriezing aan bovenleidingen en bevroren elektronica.

Prorail en de NS benadrukken dat de prioriteit ligt bij het oplossen van de storingen. "We zullen alles op alles zetten om de treinen de komende dagen op tijd te laten rijden, en de reizigers op hun bestemming aan te laten komen", aldus een zegsman van de NS.

Beide bedrijven gaan de problemen van vrijdag en zaterdag evalueren.

Gestrand

Aan het begin van de middag waren meer dan duizend wanhopige reizigers op Utrecht CS gestrand. 

Ook op Amsterdam CS, Rotterdam CS en Den Haag CS reden veel minder treinen dan de dienstregeling voorschrijft. Reizigersorganisaties Rover en de Maatschappij Voor Beter OV eisen dat minister Schultz van Haegen woord houdt en de NS beboet voor de steeds terugkerende onregelmatigheden bij winters weer. De VVD, PVV en GroenLinks hebben vrijdag al een spoeddebat aangevraagd.

Een woordvoerder van de NS weerlegt dat het probleem bij de organisatie ligt. "Al onze treinen doen het. Maar als het spoor, de wissels en de bovenleidingen niet werken, kan de NS niet rijden."

Bekijk alle ingezonden foto's van het winterweer op NUfoto

Winterweer speelt treinverkeer weer parten