DEN BOSCH - Een 57-jarige inspecteur van de politie Brabant-Noord sleept zijn baas voor de rechter omdat hij is ontslagen nadat hij vijf jaar lang zonder certificaat als hulpofficier had gewerkt.

De politieman zegt dat hij de studie door extreem hoge werkdruk en een beroepsziekte (posttraumatische stress) voor zich uit heeft geschoven. Bovendien heeft het korps nooit gecontroleerd of hij bevoegd was.

De politie legde hem een week geleden strafontslag op nadat hij in 2010 op non-actief was gezet. De inspecteur, die ooit het boegbeeld was van het Brabantse politiekorps, voelt zich in de steek gelaten en uitgekotst, zegt hij zaterdag in een gesprek met het ANP.

In de afgelopen 30 jaar was hij speurder in alle grote en schokkende strafzaken in de regio. In 1982 begon dat met de ontvoering van Toos van der Valk en het eindigde bij de zaak tegen zwemleraar Benno L., die tientallen zwakbegaafde meisjes misbruikte. ''Dag en nacht was ik aan het werk.''

Hulpofficier

Op een dag in 2005 stond hij plotseling ingeroosterd als hulpofficier. Niemand stond erbij stil dat hij niet beschikte over het juiste diploma. Zijn collega's voeren blind op zijn kennis. Zelfs officieren van justitie vroegen hem om advies. In 2010 maakte hij de grootste fout: toen hem om zijn certificaat werd gevraagd probeerde hij er met simpel knip- en plakwerk een te vervalsen.

Pas nadat hij in 2010 thuis kwam te zitten, werden als gevolg van het intensieve politiewerk een burnout en een ernstige vorm van posttraumatische stress vastgesteld. ''Ik ben mezelf vergeten'', zegt de rechercheur daar zelf over.

Trauma

Achteraf kan hij zeggen dat zijn trauma is ontstaan rond de vermissing van een 15-jarige jongen bij hem uit de buurt in 1991. Het lichaam van de jongen werd 1,5 jaar later opgegraven in een zandverstuiving in Rosmalen. ''Vanaf dag één waren er aanwijzingen voor betrokkenheid van de man die later is veroordeeld. Ik zeg niet dat we die jongen hadden kunnen redden maar we hadden er vanaf het begin meer energie in moeten stoppen.''

Zijn advocaat Stefan van Loenhout zegt dat het plichtsverzuim de inspecteur door buitensporige werkomstandigheden en beroepsziekte niet is aan te rekenen. Donderdag dient bij de rechtbank in Den Bosch het verzoek om het ontslag voorlopig in te trekken.

De politie reageert niet omdat de zaak onder de rechter is.