RIJSWIJK - In het dorp Marknesse (in de Noordoostpolder) is zaterdag tegen 07.00 uur 's ochtends de laagste temperatuur in Nederland in 27 jaar gemeten: - 22,8 graden Celsius.

Dat meldde een woordvoerder van weeronline.nl. Ook in veel andere delen van het land daalde het kwik tot - 20 graden. ''Bizarre temperaturen"", aldus de woordvoerder.

De extreme kou is vooral te danken aan het pak sneeuw dat vrijdag viel. Zaterdagnacht wordt het mogelijk opnieuw erg koud met temperaturen rond de -15. Zaterdag overdag schijnt de zon volop en is het -5 graden.

Zondag krijgt Nederland mogelijk te maken met de eerste koudegolf sinds 1997. Daarvoor moet het in De Bilt vijf dagen niet boven het vriespunt uitkomen en moet het overdag minimaal drie dagen 5 graden vriezen en 's nachts temperaturen onder de -10 graden.

Record

Het Nederlandse kouderecord staat nog steeds op - 27,4 graden, gemeten op 27 januari 1942 in Winterswijk. De temperaturen in Nederland worden gemeten sinds 1901. Het is sinds 1956 niet meer zo koud geweest in februari in Nederland. In het Waddengebied en in Zeeland is de temperatuur zaterdag met -10 graden het hoogst.

Bekijk onze lezersfoto's van het winterweer

Bekijk het actuele weerbericht