
Winterweer speelt treinverkeer weer parten
Op station Utrecht Centraal zijn zaterdag aan het begin van de middag meer dan duizend mensen gestrand die geen kant meer opkunnen.
De NS kon de belofte dat de treinen ondanks de sneeuw gewoon zouden rijden, weer niet waarmaken.
De grote centrale hal van het station is een mierenhoop van mensen die niet weten wat ze moeten doen of waar ze heen moeten. Op het bord in de hal staat slechts één trein vermeld die mogelijk naar Almere gaat vertrekken. Op het platform waar de regionale bussen vertrekken staat het zwart van de mensen die hopen met de bus de stad kunnen verlaten.
De woordvoerder van de NS weerlegt dat het probleem bij de NS ligt. "Al onze treinen doen het. Maar als het spoor, de wissels en de bovenleidingen niet werken, kan de NS niet rijden."
Minder treinen
Ook rond Amsterdam CS, Den Haag CS, Rotterdam CS, Roosendaal, Dordrecht, Tilburg, Eindhoven en Alkmaar rijden voor onbepaalde tijd minder treinen.
Bovendien staan op veel trajecten kapotte treinen stil die het andere treinen beletten volgens de dienstregeling door te rijden, zo meldden Prorail en de NS. Ook de Fyra- en Thalys-treinen tussen Schiphol en Rotterdam reden zaterdagochtend niet als gevolg van een wisselstoring.
Deze problemen deden zich vooral voor op trajecten in Flevoland, waar in de nacht van vrijdag op zaterdag de koudste temperaturen in tientallen jaren werden gemeten.
Gestrand
Tussen Vught en Boxtel is zaterdagochtend rond kwart voor 11 een trein gestrand. Het is niet bekend waarom de trein is gestrand en hoeveel mensen er exact in zitten, stelt een woordvoerder van de NS.
Ook is niet duidelijk of de verwarming in de trein het nog doet. De passagiers moeten worden geëvacueerd. Het is nog niet duidelijk hoe dit gaat gebeuren. Door de stilstaande trein is het treinverkeer rond Tilburg, Eindhoven en Den Bosch ontregeld.
OV
Reizigers in trams, bussen en metro's in de vier grote steden moeten zaterdag rekening houden met vertragingen en beperkte dienstregelingen. Daarvoor waarschuwen de diverse vervoersbedrijven zaterdag.
In Amsterdam rijdt het OV wel, maar lopen de diensten nog vertraging op door het winterse weer. Op sommige plekken moeten trams omrijden, omdat er ijs in de wissels zit.
Volgens vervoersbedrijf GVB moeten reizigers rekening houden met een extra reistijd van een kwartier tot een half uur. Momenteel wordt hard gewerkt om het ijs zo snel mogelijk te verwijderen, zodat de trams weer normaal kunnen rijden.
In Rotterdam hebben sommige metro's last van de zware vorst, zodat ze volgens een aangepaste dienstregeling moeten rijden. Ook in Utrecht kampen de bussen met vertraging, doordat de deuren van een aantal garages dichtgevroren waren. In Den Haag lijken de problemen vooralsnog mee te vallen, stelt een zegsvrouw van de HTM.
Rover
Minister Schultz van Haegen moet zich aan haar woord houden en de NS straffen voor de chaos op het spoor als gevolg van het winterweer. Dat stelt Chris Vonk van reizigersorganisatie Rover naar aanleiding van de chaostaferelen op het spoor.
''We hebben deze hele discussie vorig jaar ook al gevoerd", stelt Vonk. ''En toen zei de minister dat ze een laatste waarschuwing gaf. Dan moet ze zich nu ook aan haar woord houden."
Volgens de zegsman staan er zaterdagochtend sinds 10 uur mensen op Utrecht Centraal die geen kant op kunnen. ''Het is diep- en diep- en diepdroevig."
IJsvlokjes
Ook collegabond Maatschappij Voor Beter OV vindt dat Schultz eindelijk eens actie moet ondernemen. ''Een forse aanscherping van de nieuwe concessie voor de NS en het vertrek van de hoofdschuldige aan dit zoveelste spoorwegdrama lijkt ons het minste’’, aldus woordvoerder Rikus Spithorst.
Beide organisaties ergeren zich ook kapot aan de gebrekkige communicatie van de NS naar de reizigers toe. ''Vorige keer lag het aan de bijzondere ijsvlokjes, nu weer aan de vastklittende ijsklompen’’, stelt Vonk geërgerd. ''Terwijl in de rest van de Europa alle treinen bij alle temperaturen moeiteloos doordenderen."