RIJSWIJK - In delen van Nederland wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag geen zout meer gestrooid op de wegen, omdat het te koud is geworden.

Strooizout verliest zijn werking bij temperaturen onder de -7 graden Celsius. Politiekorpsen over het hele land waarschuwden voor gladheid.

Volgens het KNMI loopt de temperatuur in de nacht van vrijdag op zaterdag terug tot -15. Boven de sneeuw kan het kwik zelfs -20 bereiken.

De politie in Zeeland ontraadde mensen de weg op te gaan, omdat daar de provincie en Rijkswaterstaat zijn gestopt met strooien. Ook in Twente en Rotterdam riepen de korpsen mensen op voorzichtig te zijn op de weg.

Alternatieven

Rijkswaterstaat is ook in andere delen van ons land tijdelijk gestopt met traditioneel strooien, maar de gladheidsbestrijding gaat wel door, aldus een woordvoerster.

''Met een arsenaal aan alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan een machine met een soort verwarming die we over plakkaten ijs kunnen halen.''

Controle

Volgens de woordvoerster ligt op veel wegen al wel strooizout. ''Naar verwachting komt de temperatuur morgen weer boven de -7 graden, dus dan gaat het zout dat er ligt weer werken.''

Zaterdagochtend gaan inspecteurs de weg op, onder meer om te controleren of er weer gestrooid kan worden.

Actueel weerbericht l Filenieuws | Reacties op Twitter

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Stuur jouw foto van het winterweer naar NUfoto