DEN HAAG - De files op de snelwegen zijn vrijdagavond zo goed als opgelost. Rond 21.00 uur stond er nog 11 kilometer op drie wegen.

De ANWB verwacht voor zaterdag weinig problemen en gaat ervan uit dat de snelwegen normaal berijdbaar zijn.

''Maar de lokale wegen zullen lang niet allemaal sneeuw- en ijsvrij zijn'', aldus een woordvoerder. ''Heel voorzichtig rijden dus.''

Treinverkeer

Wat het treinverkeer betreft zijn er nog steeds problemen in het midden en het westen van Nederland. Er rijden minder treinen en er is vertraging, maar het treinverkeer is wel op gang gekomen, zo meldden de NS en Prorail.

De treinen rijden net zo lang totdat iedereen zijn plaats van bestemming heeft bereikt, verzekerden ze.

Zaterdag

De verwachting is dat het treinverkeer zaterdag weer zonder problemen rijdt. De problemen die zich vrijdagavond nog voordoen, hebben volgens Prorail geen gevolgen voor zaterdag.

De weersomstandigheden moeten wel een handje meehelpen, ''maar er zijn nu geen aanwijzingen dat het zaterdag niet normaal opstart", aldus een woordvoerster. ''We houden het weer continu in de gaten."

Schiphol

Op Schiphol had het winterweer tot gevolg dat veel vluchten werden geannuleerd. De luchthaven heeft vrijdagavond aangegeven dat men luchtbedden gaat leveren aan gestrande passagiers die niet in hotels terecht kunnen omdat die vol zitten.

Het merendeel kon wel worden ondergebracht in een hotelkamer, maar een deel moet noodgedwongen op het vliegveld overnachten.

Volgens een woordvoerster van het vliegveld zijn tientallen vluchten door de sneeuwval geannuleerd. Bovendien liepen talloze vluchten vertraging op. Vliegtuigen komen gemiddeld drie kwartier later aan op hun bestemming.

Een aantal inkomende vliegtuigen week uit naar de luchthavens in Rotterdam, Eindhoven en Düsseldorf. Vanaf 18.00 uur hoefden vliegtuigen niet meer elders te landen.

Waarschuwing

Het KNMI heeft gewaarschuwd dat het vrijdagnacht en zaterdagochtend in het hele land glad kan zijn. Ook worden automobilisten gewaarschuwd voor mistbanken met een zicht van minder dan 200 meter. Deze zijn naar verwachting in de loop van de nacht verdwenen.

Door de lage temperaturen is de werking van het strooizout beperkt, meldt Weeronline. Neerslag wordt er voor zaterdag niet meer verwacht. Wel blijft het bijzonder koud, met temperaturen tot vijftien graden onder nul.

Actueel weerbericht l Filenieuws | Reacties op Twitter

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Stuur jouw foto van het winterweer naar NUfoto