RIJSWIJK - Het heeft vrijdag hevig gesneeuwd in Nederland. Volgens een woordvoerder van Weeronline is er zelfs tot 14 centimeter gevallen.

In het zuiden van het land sneeuwde het vrijdag rond vier uur nog steeds. Heel het land is bedekt met sneeuw, maar op sommige plekken ligt een dikke sneeuwdeken.

Volgens een woordvoerder van Weeronline is er in Noord-Holland 14 centimeter sneeuw gevallen, in Friesland ongeveer hetzelfde. Ook Utrecht is met 8 centimeter dicht bedekt.

Code oranje voor extreem weer is door het KNMI volledig ingetrokken. Het instituut waarschuwt alleen nog voor gladheid. In enkele gebieden valt nog wel wat sneeuw, maar het ergste is achter de rug.

Koud

Door de sneeuw kan het komende nacht flink koud worden, lokaal zelfs -18, aldus de zegsman. Volgens hem houdt de winter mogelijk nog een week aan. Het was in bijna het hele land vrijdag niet warmer dan -5 graden, behalve in een strookje aan de westkust; daar was tijdelijk sprake van dooi.

Veel restaurants houden hun bezorgers vrijdag binnen vanwege de gladheid. Dat meldde een woordvoerster van Thuisbezorgd.nl. Ze schat dat 30 tot 40 procent van de 3500 bij de website aangesloten restaurants vrijdagavond niet bezorgt. Vooral inwoners van de Randstad zullen hiermee worden geconfronteerd.