UTRECHT - Het winterweer zorgt voor flinke overlast op de weg en op het spoor.

Aan het eind van de middag reden enige tijd geen treinen van en naar Amsterdam en Utrecht.

Tegen het begin van de avond kwam het treinverkeer weer mondjesmaat op gang. Rond 18.15 reden er weer enkele treinen van en naar Amsterdam en Utrecht, maar nog altijd minder dan volgens de normale dienstregeling.

Ook rond Den Haag, Amersfoort, Rotterdam en Alkmaar rijden sinds de middag veel minder treinen. De organisaties gaan ervan uit dat het nog enkele uren druk blijft in de treinen.

Wissels

De problemen rond Utrecht CS worden deels veroorzaakt door twee kapotte wissels, zo heeft een woordvoerder van Prorail laten weten. Deze gingen kapot toen brokken ijs er bovenop vielen. De stukken ijs zijn mogelijk afkomstig van treinen die langsreden of van bovenleidingen.

''We hebben extra mensen buiten lopen om zo snel mogelijk in te grijpen, maar het kost toch tijd om het te repareren. Dan stapelen de vertragingen zich snel op.''

Informatie

Veel reizigers klagen vrijdag over de informatievoorziening van de NS. Op Twitter regent het klachten over de onbereikbaarheid van onder meer de websites van de NS.

Een woordvoerder van de NS liet weten dat er de afgelopen tijd is gewerkt aan het uitbreiden van de capaciteit van de website zodat die meer bezoeken aan kan. Toch kreeg de site problemen, waardoor die moeilijk of niet op te vragen was.

''Er is instabiliteit op de site ontstaan. We moeten nog onderzoeken waar dat aan ligt.''

Belachelijk

Reizigersorganisatie Rover noemt de problemen op het spoor 'belachelijk en onaanvaardbaar'. ''We overleggen nog wat we ermee gaan doen. We zullen met de NS en de politiek nog wel een hartig woordje spreken'', aldus een woordvoerder.

Rover vindt het te gek voor woorden dat men in het buitenland voorbereid is op sneeuwval en dat dat hier maar niet lukt. De organisatie heeft nog geen zicht op het aantal klachten.

Files

Naast de hinder op het spoor ontstond ook op de wegen chaos door de sneeuwval. Op het hoogtepunt stond er 831 kilometer file.

Daarmee staat 3 februari op de vierde plek in de file top 10. Het filerecord stamt uit 1999, toen stond er in de ochtendspits vanwege sneeuwval 975 kilometer file.

Tegen het begin van de avond begonnen de problemen op de snelwegen echter snel af te nemen. Rond 19.00 stonden in het midden van het land nog wel veel files, maar met 350 kilometer in totaal zijn de files niet meer zo lang als eerder op de dag.

Grootste problemen

De grootste problemen doen zich rond 20.00 nog voor op de A28 tussen Utrecht en Amersfoort. Over de 20 kilometer tussen de twee steden staat het nog helemaal stil. Op de A12 van Arnhem naar Utrecht staat nog 13 kilometer. Een snelweg, de A4 (Den Haag naar Amsterdam), is bij Hoogmade dicht na een ongeluk.

''We zijn voorlopig nog niet van de files af. Veel mensen zijn later vertrokken, waardoor het allemaal wat langer duurt. Bovendien ligt er een dikke bevroren sneeuwlaag op de weg, waardoor er nog steeds langzaam wordt gereden'', aldus een woordvoerder van de ANWB.

Waarschuwing

Automobilisten wordt op het hart gedrukt vooral hun licht aan te doen. "Je bent erg slecht zichtbaar zo in de sneeuwbuien. Pas ook je snelheid aan en reken op langer remweg", waarschuwt de politie.

Het Landelijk Centraal Meldpunt (LCM) heeft vrijdag tot en met 16.00 uur in totaal ongeveer 900 telefoontjes gekregen over ongevallen op provinciale wegen. Dat is veel meer dan op een normale vrijdag. Dan zijn het er rond de 500. Een zegsvrouw van de organisatie verwacht vrijdag ruim boven de 1000 uit te komen.

Vliegverkeer

Ook vliegveld Schiphol ondervindt hinder van de sneeuw. Enkele tientallen inkomende en vertrekkende vluchten zijn vertraagd, gemiddeld met een half uur. Ook moesten er vluchten worden geannuleerd.

Een aantal inkomende vliegtuigen moest uitwijken naar de luchthavens in Rotterdam, Eindhoven en Düsseldorf. Rond 18 uur hoefden er geen vliegtuigen meer elders te landen, aldus een zegsvrouw.

Als gevolg van de hevige sneeuwval konden er vanaf vrijdagochtend minder vliegtuigen landen en vertrekken dan normaal.

Politiek

Regeringspartij VVD vindt het ''schandalig'' dat op de eerste dag dat er sneeuw valt meteen het treinverkeer platligt. ''Dit is een brevet van onvermogen van NS en Prorail'', aldus VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot.

Ook de PVV en GroenLinks willen met spoed over het vastgelopen treinverkeer praten. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) liet vrijdag echter weten dat ze pas later een eindbalans wil opmaken.

Te vroeg

Spoorbeheerder Prorail liet desgevraagd in een reactie weten het nog te vroeg te vinden om vast te stellen of er vrijdag zaken al dan niet zijn misgegaan op het spoor.

Het winterweer heeft natuurlijk heel Nederland geraakt, ook de wegen en Schiphol, aldus een woordvoerder. Maar of er fouten zijn gemaakt, moet later blijken uit een evaluatie.

Taxi

Gestrande treinreizigers op de stations in Utrecht en Amsterdam nemen massaal hun toevlucht tot taxi's. De Utrechtse Taxi Centrale en de Taxicentrale Amsterdam worden overspoeld met telefoontjes van reizigers die proberen op deze manier thuis te komen.

''Het is gigantisch druk. Ik schat ongeveer drie keer zoveel aanvragen binnen te krijgen dan normaal'', aldus een medewerker van de Taxicentrale Amsterdam.

Ook in Utrecht moeten klanten geduld hebben om een medewerker van een taxibedrijf aan de telefoon te krijgen. ''Het is een enorme drukte'', aldus een medewerker. ''We krijgen zelfs aanvragen voor ritten naar Groningen, Zwolle en Eindhoven.''

Actueel weerbericht l Filenieuws | Reacties op Twitter

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Stuur jouw foto van het winterweer naar NUfoto