DE BILT - Het KNMI heeft vrijdagochtend een waarschuwing voor extreem weer (code oranje) afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland.

In die provincies kan het intensief gaan sneeuwen, aldus het weerinstituut. De meeste sneeuw wordt in het westen van het land verwacht. Eerder gold ook een code oranje voor Friesland, maar die werd na het middaguur opgeheven.

De sneeuwbuien duren ongeveer 3 tot 4 uur. De meeste sneeuw wordt in het westen verwacht. Op veel plaatsen kan 3 tot 5 centimeter vallen. Lokaal verwacht het KNMI zelfs tot 10 centimeter sneeuw.

10 centimeter

Ook Weeronline stelt dat er lokaal 10 centimeter kan vallen. ''Als er 10 centimeter sneeuw valt, dan is strooien niet meer genoeg. Dan moet je ploegen en schuiven op de snelweg", alus een woordvoerder. Ook de ANWB verwacht vrijdagmiddag problemen op de weg door sneeuw.

Nadat het sneeuwfront is gepasseerd, blijft het voorlopig droog met matige en waarschijnlijk strenge vorst. Volgens Weeronline kan het vrijdagmiddag, door wind van zee, vlak langs de kust tijdelijke enkele graden dooien.

kou koude infographic infografiek

Strooizout

De vraag naar strooizout is deze week enorm toegenomen, meldt strooizout.nl vrijdag. ''Deze week hebben we al een half miljoen kilo strooizout verkocht. Vooral aan particulieren en het midden- en kleinbedrijf", aldus directeur Danny Campion.

''We dachten dat de run op zout in oktober kwam, nadat enkele media melding maakten van een horrorwinter. Maar de vraag naar zout stijgt nu pas, na de sneeuwverwachting die deze week werd gegeven."

Ook bij AkzoNobel in Hengelo vliegt het strooizout de deur uit. Tientallen vrachtwagens rijden af en aan, aldus een woordvoerder.

Minister

De onlinezoutwebshop Zoutweb.nl meldt ook topdrukte. ''Er wordt massaal besteld", aldus directeur Ralph Bos. Hij krijgt bestellingen van bedrijven, scholen en gemeentes. Met circa 50 wagens rijdt het bedrijf de bestellingen door zowel Nederland als België. Het bedrijf zegt afgelopen week alleen al 3 miljoen kilo verpakt strooizout te hebben verkocht.

Minister Melanie Schultz Van Haegen (Infrastructuur) maakt zich nog geen zorgen. ''Er is volop strooizout ingekocht. Dit is de eerste dag dat het nodig is, we kunnen voorlopig vooruit en er is veel meer ingekocht dan de vorige keer'', meldde zij vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Actueel weerbericht l Filenieuws | Reacties op Twitter

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Stuur jouw foto van het winterweer naar NUfoto