DEVENTER - Het Openbaar Ministerie (OM) begint geen nieuw onderzoek in de afgesloten, geruchtmakende Deventer moordzaak.

In het boek Leugens over Louwes van Ton Derksen staan geen nieuwe feiten die dat zouden rechtvaardigen. Dat heeft het OM donderdag laten weten.

De zaak draait om de moord op Jacqueline Wittenberg, die in september 1999 in haar huis in Deventer om het leven werd gebracht.

Fiscaal jurist Ernest Louwes, die financiële belangen voor haar behartigde, werd ervoor veroordeeld, ook na een herzieningsprocedure. Louwes heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij heeft zijn straf uitgezeten.

Kritisch

Het OM zegt dat het boek - dat in december verscheen - door meerdere officieren van justitie, advocaten-generaal en andere OM-medewerkers kritisch is bestudeerd. Sommigen kenden de inhoud van het dossier, anderen kenden de zaak alleen uit de media.

De slotsom was echter dat de feiten die aan het licht komen in het boek, ook al tijdens de rechtsgang zijn behandeld. Ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zei dat het boek geen nieuwe inzichten oplevert.