DEN HAAG - Eigenaar Meddie W. en 16 medeverdachten in de zaak rond coffeeshop Checkpoint in Terneuzen gaan vrijuit.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft niet het recht ze te vervolgen, bepaalde het gerechtshof in Den Haag donderdag.

Volgens het hof waren de gemeente Terneuzen en het OM er al jaren van op de hoogte dat Checkpoint een grotere hoeveelheid softdrugs in voorraad had dan gedoogd werd. Al die jaren hebben ze niet ingegrepen.

Het OM is het niet eens met de conclusie van het gerechtshof. Het OM vindt dat dat niet het recht ontneemt om de coffeeshopeigenaar te vervolgen, zo liet een woordvoerster van justitie in Den Haag weten.

Het OM in Middelburg, dat uiteindelijk tot vervolging overging, wil zelf niet reageren. Het OM overweegt in cassatie te gaan.

Softdrugs

Checkpoint was de grootste coffeeshop van het land. Dagelijks kwamen er 2000 tot 3000 klanten in de coffeeshop. Verreweg het grootste deel van de klanten was afkomstig uit België en Frankrijk.

Meddie W. en zijn medeverdachten vormden volgens het OM een criminele organisatie, die de voorwaarden voor de verkoop van softdrugs ernstig overtrad. De aanklagende instantie stelde dat de oogsten van 140 hennepkwekerijen via Checkpoint aan het buitenland waren verkocht. De verdachten hebben hiermee het vertrouwen in het Nederlandse gedoogbeleid ernstige schade toegebracht, vond het OM.

De rechters van het hof benadrukken dat de gemeente en het OM er zelf al lange tijd van op de hoogte waren dat de softdrugs bij buitenlandse klanten terechtkwam. Toch werd er niet ingegrepen.