AMSTERDAM - Opperrabbijn Aryeh Ralbag van de Joodse Gemeente Amsterdam mag weer aan de slag.

De gemeente had de Amerikaan op non-actief gezet omdat hij een omstreden verklaring over homoseksualiteit had ondertekend met zijn Nederlandse titel.

De gemeente had de Amerikaan op non-actief gezet omdat hij een omstreden verklaring over homoseksualiteit had ondertekend, maar heft die schorsing op nu de Amerikaan heeft gezegd dat hij dat beter niet had kunnen doen.

Het bestuur vindt wel dat een opperrabijn op afstand niet meer goed werkt en gaat met hem praten over hoe lang hij nog moet doorgaan.

Ziek

Ralbag had een verklaring ondertekend waarin stond dat homoseksualiteit te genezen is. Dat deed hij met zijn Nederlandse titel. Er ontstond de nodige ophef over in Nederland en de Joodse Gemeente Amsterdam zette hem op non-actief.

Vorige week reisde de opperrabijn naar Amsterdam voor overleg. Hij verklaarde dat hij de tekst beter niet had kunnen ondertekenen, omdat die zijn visie niet goed weergeeft. Hij had nooit willen beweren dat homo’s ziek zijn.

Ook gaf hij toe dat hij sowieso niet zijn Nederlandse titel had moeten noemen, omdat de tekst betrekking heeft op de Amerikaanse discussie over de invoering van het homohuwelijk.