ZEIST - Voor het eerst deze winter was er strenge vorst. In de nacht van woensdag op donderdag passeerde de thermometer in Twente en Maastricht de grens van min 10 graden.

Dat heeft Weeronline gemeld. Tussen de min 10 en min 15 graden Celsius is sprake van strenge vorst. De laatste keer dat strenge vorst was gemeten, was volgens Weeronline op 30 december 2010.

Wind

De wind neemt in de loop van donderdag af, waardoor de ijsgroei toeneemt. Een nadeel voor het ijs is dat het vrijdag vanuit het noordoosten gaat sneeuwen. Dat sneeuwfront trekt langzaam over het land. In de middag zal de sneeuw de provincie Utrecht en de Randstad bereiken, wat voor problemen in de avondspits kan zorgen.

Volgens Weeronline kan er lokaal 3 tot 6 centimeter sneeuw vallen. Doordat het bewolkt is, wordt het vrijdag iets minder koud. De vrieskou houdt zeker tot maandag aan. Daarna wordt het onzeker.

kou koude infographic infografiek

Eilanden

Omdat er veel ijsschotsen op de Waddenzee drijven, varen er vanaf vrijdag geen sneldiensten naar Vlieland en Terschelling. Dat meldde rederij Doeksen donderdag.

De boten varen 60 kilometer per uur en de rederij wil voorkomen dat ze met die snelheid tegen een ijsplaat botsen. De gewone, langzamere veerboot vaart nog wel. Deze kan zich makkelijker een weg door het ijs banen, aldus een zegsvrouw.

De sneldiensten zullen vermoedelijk pas over een paar dagen weer varen.

Bekijk het laatste weer

Bekijk foto's van het winterweer op NUfoto

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive