AMSTERDAM - Twee leden van de motorclub Satudarah zijn dinsdag opgepakt voor het bedreigen van portiers in een café in Breda in augustus en een moordpoging op twee andere mensen anderhalve week later in Rijsbergen.

De twee worden verdacht van betrokkenheid bij beide zaken. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Het aantal arrestaties in deze zaak komt hiermee uit op dertien. Van de verdachten is een groot deel lid van Satudarah. Van de elf eerder opgepakte verdachten werd een deel in oktober gearresteerd bij een inval in een clubhuis van Satudarag in het Brabantse Zundert. Anderen werden in Breda en op de A16 in de kraag gevat.

De twee dinsdag opgepakte mannen uit Breda en Capelle aan de IJssel worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Rondom Satudarah en de rivaliserende motorclub Hells Angels is de laatste tijd veel te doen. Een kleine twee weken geleden werd bekend dat twintig gemeenten een actieplan maken om de opmars van criminele motorbendes te stuiten.

Een uniform beleid zou onder meer moeten voorkomen dat de motorbendes actief worden in de gemeente met de minst strenge regels.

Horecasector

Hoofdofficier van justitie van het landelijk parket Gerrit van der Burg stelde eind vorig jaar dat de horecasector voor een groot deel in handen is van criminelen. Kroegen en restaurants zouden worden gebruikt om crimineel geld wit te wassen.

De problemen doen zich voor in randstedelijke gemeenten, maar ook in steden als Breda en Enschede. In die laatste plaats zouden vooral leden van de Molukse motorclub Satudarah moeilijkheden veroorzaken.