DEN HAAG - Vakbond FNV vindt dat minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) haar uitspraak leraren hun gestaakte uren moeten inhalen, moet terugnemen.

''De uitspraken zijn in strijd met het stakingsrecht'', aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Zij doet een dringend beroep op Van Bijsterveldt terug te komen op haar uitspraken en het stakingsrecht te respecteren.

Dat heeft de vakbond woensdag laten weten.

Van Bijsterveldt zei dinsdag dat lesuren die docenten niet hebben gegeven door de staking van vorige week, ingehaald moeten worden omdat er ieder jaar een wettelijk verplicht aantal uren gemaakt moeten worden.

Grondrecht

Zo’n 20.000 leerkrachten in het voortgezet onderwijs legden vorige week hun werk neer uit protest tegen de kabinetsplannen. Een kleine 200 scholen hielden de deuren gesloten.

''Staken is nog steeds een grondrecht, ook voor leraren. Daar hoort dus niet bij dat mensen die staken - leraren in dit geval - de gemiste tijd moeten inhalen'', aldus Jongerius.

AOb

De Algemene Onderwijsbond (AOb) noemde de uitspraak van de minister dinsdag al voorbarig.

Volgens de woordvoerder van de vakbond is het aan de Onderwijsinspectie te controleren of aan het eind van het schooljaar het aantal lesuren gehaald is. ''Een eventuele staking is legitiem en ingecalculeerd in die uren.''