LEEUWARDEN - Er mag dan gewed worden op een Elfstedentocht, volgens het waterschap Friesland zit de tocht der tochten er voorlopig niet in.

Het waterschap waarschuwt woensdag dat het natuurijs in de provincie zeer onbetrouwbaar is. ''De wind is op dit moment de grote spelbreker.''

Door de wind is de ijsvorming minimaal en liggen grote stukken water open. Bovendien zijn er nog veel windwakken.

Wel neemt de wind het komende etmaal af, wat gunstig is. Maar er zijn nog zeker 2 dagen matige tot strenge vorst nodig voor veilig natuurijs, aldus het waterschap.

IJsdikte

De minimale ijsdikte voor een toertocht bedraagt 10 tot 12 centimeter. De verwachting is dat de vorst de komende 7 dagen aanhoudt en er weinig neerslag zal vallen.

Als die weersverwachting uitkomt, is plaatselijk een ijsdikte tot 15 centimeter mogelijk, voorspelt het waterschap.

De meeste poldergemalen zijn inmiddels uitgezet. Slechts 3 procent maalt nog mondjesmaat water uit dieper gelegen polders. Het water in de Friese vaarten, kanalen en sloten is daardoor tot rust gekomen.

Dooiaanval

Het is de vraag hoe lang de kou aanhoudt. Volgens Weeronline kan er zondag een dooiaanval komen, die gepaard gaat met eerst sneeuw en daarna regen. De kans dat het weerbeeld de volgende week overgaat in herfstachtig dooiweer, lijkt vrij groot, aldus Weeronline. 

kou koude infographic infografiek

Merentocht

Waterschap Reest en Wieden, de gemeente Steenwijkerland en de provincie Overijssel hebben woensdag een vaarverbod ingesteld voor alle recreatieve vaarroutes in de Kop van Overijssel.

De overheden willen graag dat het ijs in De Weerribben en De Weiden mooi aangroeit en denken zelfs al aan de organisatie van een Merentocht, de tegenhanger van de Elfstedentocht.

Voor 49 vaarwegen in het gebied geldt een verbod. Gemalen en sluizen zijn stilgelegd. De beroepsvaart kan nog wel doorvaren over het Ganzendiep, het kanaal van Beukers naar Steenwijk en de Goot. In de kernen van de gemeente Steenwijkerland, zoals het stadje Blokzijl en Giethoorn, geldt ook een vaarverbod.

Dooi

De Overijsselse Merentocht van 200 kilometer lang is nog nooit gehouden. In 1997, toen wel de laatste Elfstedentocht werd verreden, was het op een haar na zo ver, maar de dooi viel te vroeg in.

Toch is het bestuur elk jaar klaar om de machine op te starten. De tocht moet starten en eindigen in Steenwijk en is zowel voor wedstrijdrijders als voor toerschaatsers. Onderweg komen de deelnemers 13 stempelposten tegen.

Ruim 10.000 schaatsliefhebbers zijn lid van de stichting Overijsselse Merentocht en mogen starten, als het deze winter eindelijk wel zou gaan gebeuren.

Bekijk de actuele weerssituatie op onze weerpagina

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto