UTRECHT - De Romafamilie Nicolich moet binnen een week vertrekken uit een villa in De Meern.

Dat heeft de kortgedingrechter in Utrecht woensdag beslist. De gemeente Utrecht was naar de rechter gestapt.

De rechter is het met de gemeente eens dat het verblijf in de villa een gunst was en dat de bruikleenovereenkomst is afgelopen.

De rechter heeft niet gekeken naar eventuele misdragingen van de familieleden. Het aflopen van de overeenkomst is voldoende voor een ontruiming, aldus de rechter.

Steunfraude

Leden van de familie Nicolich worden ervan beschuldigd dat ze steunfraude en huiselijk geweld hebben gepleegd.

Ruim 10 jaar geleden kreeg de familie een fors bedrag om weg te gaan uit Maarsbergen, waarna ze door de regio zwierven. Vorig jaar kregen de gezinsleden van de gemeente Utrecht onderdak in de villa, waar ze onder zeer strenge voorwaarden mochten verblijven.

Op een beoogd nieuw onderkomen, weer in Maarsbergen, werden bedreigingen geklad, waardoor de familie met vier jonge kinderen zich niet veilig voelde er te gaan wonen.

Spoeddebat

Het is nog onduidelijk wanneer precies de Romafamilie de villa moet verlaten. Het college van B en W van Utrecht beraadt zich daar eerst nog over. Ook wacht het gemeentebestuur het spoeddebat van donderdagavond af.

De uitspraak van de rechter is volgens de woordvoerder een bevestiging van de lijn van de gemeente. ''Het is goed dat de rechter zich hierover heeft uitgesproken.”

Romafamilie moet weg uit villa