HAARLEM - De vorige week vrijgekomen Willem Holleeder moet getuigen in een strafzaak over een mislukte aanslag op Cor van Hout.

Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald.

De aanslag vond december 2000 in Amstelveen plaats. Van Hout bleef toen ongedeerd, maar werd in 2003 alsnog doodgeschoten.

Nieuwe feiten

Voor de mislukte aanslag uit 2000 zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) de 47-jarige Nico V. uit Amsterdam en de 56-jarige Maruf M. uit Den Haag verantwoordelijk.

Het OM eiste in 2008 al eens 8 jaar cel tegen de twee, maar de Haarlemse rechtbank verklaarde het OM toen niet-ontvankelijk. Volgens de rechtbank was het OM niet met nieuwe feiten gekomen. V. en M. golden in 2001 ook als verdachten, maar kwamen toen vrij wegens gebrek aan bewijs.

Het gerechtshof in Amsterdam haalde maart vorig jaar een streep door de uitspraak van de Haarlemse rechtbank uit 2008. Het hof oordeelde dat de zaak helemaal opnieuw moest worden gedaan, met andere rechters.

Onderwereld

Volgens de raadsvrouw van V., Anique Slijters, kan Holleeder als getuige meer vertellen over de strijd om de macht in de Amsterdamse onderwereld.

Een kroongetuige van het OM, Edgar van L., heeft eerder verklaard dat Holleeder en topcrimineel John Mieremet samen opdracht hebben gegeven om eerst rivaal Sam Klepper en daarna Cor van Hout te liquideren.

Mink Kok

De rechtbank heeft nu besloten dat alle betrokkenen die nog in leven zijn, alsnog aan de tand worden gevoeld. Behalve Willem Holleeder is dat wapenhandelaar Mink Kok. Hij moet opheldering geven over het jachtgeweer dat bij de mislukte aanslag is gebruikt.

Ook kroongetuige Van L. wordt opnieuw als getuige gehoord, zowel bij een onderzoeksrechter als op de zitting. Verder vindt nieuw DNA-onderzoek plaats op het gebruikte wapen.

Een eerder onderzoek leverde niets op, maar volgens de rechtbank leiden nieuwe technieken nu mogelijk wel tot succes.

Het proces wordt 17 september voortgezet. De rechtbank verwacht niet dat de zaak dan al rijp is voor inhoudelijke behandeling.