ZUTPHEN - De 13-jarige jongen die op 1 januari 2011 in Harderwijk tijdens de jaarwisseling overleed door de ontploffing van een vuurwerkbom, was op slag dood.

Dat bleek dinsdag ter zitting in de rechtbank Zutphen.

De 46-jarige Frederik B. en de 45-jarige Cornelis van B. hadden de mortier met de verkeerde kant boven in een gietijzeren buis gezet.

De bom, ter grootte van een struisvogelei, moest op de camping op dertig meter hoogte ontploffen. Het stuk vuurwerk explodeerde echter in de buis. Scherven daarvan raakten de 13-jarige Roy, zoon van verdachte Van B.

Caravans

Scherven sloegen ook door wanden van caravans. De officier van justitie eiste tegen Frederik B. een voorwaardelijke celstraf van een jaar en de maximale werkstraf van 240 uur.

Tegen de vader van het slachtoffer eiste hij ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar en daarnaast een werkstraf van 100 uur voor verboden wapenbezit.

In het chalet van de man was een vuurwapen aangetroffen. ''Verdachten mogen van geluk spreken dat er niet meer doden of gewonden zijn gevallen'', aldus de officier.

Kachelpijp

Volgens de officier ging alles mis wat mis kon gaan. De verdachten stonden op ongeveer 20 meter afstand van de bom. Volgens de politie bleek dat het slachtoffer op een kleine veertien meter stond. Volgens kenners is een afstand van 265 meter veilig. Ook zat de bom klem in de kachelpijp.

Een van de advocaten bepleitte niet-ontvankelijkheid van het OM omdat zijn verdachte niet de kans heeft gehad een advocaat te raadplegen.

Beide verdachten kregen op 1 januari te horen van agenten dat ze niet vervolgd zouden worden en dat daarom een advocaat niet nodig was.

Uitspraak op 14 februari.