DEN HAAG - Januari was een zachte, wisselvallige maand met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 4,9 graden Celsius bij het meetstation in De Bilt.

De maand ging van warm naar wat kouder, naar zacht en eindigde met koud winterweer. Normaal gesproken is het in januari ongeveer 3,1 graden Celsius.

Het KNMI stelde dinsdag dat de weersomstandigheden in deze maand lijken op die van december. Dinsdagochtend mat het KNMI de laagste temperatuur tot nu toe: in het noorden en oosten tot ruim 7 graden onder nul. Mogelijk koelt het in de avond nog verder af.

Januari telde in De Bilt negen vorstdagen tegen dertien normaal. Op 31 januari noteerde de voorlopig laagste temperatuur van de maand. In het noordoosten kwam de temperatuur sinds 29 januari niet boven nul, wat dus al een reeks van drie ijsdagen heeft opgeleverd.

Gemiddeld viel er over heel het land in januari 85 millimeter neerslag. Het langjarig gemiddelde ligt op 73 millimeter. Vooral het begin van de maand was bijzonder nat. De zon scheen gemiddeld over het land ongeveer 70 uur tegen 62 uur normaal.

Januari zacht en wisselvallig