AMSTERDAM - De Consumentenbond waarschuwt in een onderzoek dat vandaag gepubliceerd wordt voor de omstreden bacterie ESBL in bijna al het kippenvlees dat in de supermarkten ligt.

Het onderzoek naar de bacterie wordt dinsdag gepubliceerd. Op 99 procent van het kippenvlees uit intensieve kippenbedrijven zit de bacterie, meldt De Telegraaf op basis van een voorpublicatie.

De Consumentbond bevestigt de onderzoeksresultaten en geeft op haar website meer uitleg. ''Kipfilet is nog steeds niet met een gerust hart te eten. Op een enkele kip na werden op alle monsters ESBL-bacteriën aangetroffen.''

De bond, die de campagne Schone Kip is gestart, ziet ESBL-bacteriën als een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van ons voedsel.

Antibioticagebruik

De besmetting kan ontstaan door overmatig antibioticagebruik in de veeteelt. Biologische kipfilet heeft minder antibioticaresistente bacteriën.

De ESBL-bacterie is resistent tegen de meeste antibiotica. In 2010 viel er volgens het RIVM één dode en zijn er in 2007 in Nederland ongeveer honderd sterfgevallen berekend.

Reactie

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) laat in een reactie in de ochtendkrant weten dat het antibioticagebruik in de sector in 2011 al met 28 procent is teruggebracht, ten opzichte van 2009.

Een woordvoerder zegt hierover: ''We erkennen het probleem van de ESBL-bacterie, maar we kunnen dit niet van de ene op de andere dag oplossen. De komende jaren gaan we het antibioticagebruik nog meer reduceren.''

Volg alle berichten op Twitter via NUlive