DEN HAAG - Koningin Beatrix viert dinsdag haar 74e verjaardag. Zij is met deze leeftijd de oudste regerende monarch die Nederland ooit heeft gehad.

De vorstin vestigde dit record overigens al eind november vorig jaar. Koning Willem III ging haar voor. Hij stierf op 23 november 1890 als regerend vorst en was toen 73 jaar en 277 dagen oud.

De koningin is nog altijd volop aan het werk. Ze reisde deze maand nog naar Oman en de Verenigde Arabische Emiraten voor een staatsbezoek en in maart gaat ze naar Luxemburg.

Vorig jaar ontving ze nog vele buitenlandse staatshoofden, presidenten, ambassadeurs en andere hoogwaardigheidsbekleders. In eigen land legt ze gemiddeld een bezoek per week af.

Koningin Beatrix zit op 30 april precies 32 jaar op de troon. Haar moeder, koningin Juliana, zat er bijna even lang toen ze in 1980 op de 42e verjaardag van haar oudste dochter bekendmaakte dat ze ermee ging stoppen.

Peiling

Weinig mensen verwachten dat de koningin dit jaar plaatsmaakt voor prins Willem-Alexander. Dat blijkt uit een peiling van het tv-programma EenVandaag.

Zo'n twee derde van de 28.000 ondervraagde mensen vindt dat Willem-Alexander en Máxima klaar zijn om het roer over te nemen. Onder stemmers van de PVV is de grootste groep (37 procent) die vindt dat de prins beter nu het stokje van zijn moeder kan overnemen.

De ondervraagde PVV-stemmers vinden Beatrix te afstandelijk en ''te gemaakt''. De peiling vond de afgelopen 10 dagen plaats.

Bekijk meer oude foto's van Beatrix op NU&toen

Volg alle berichten op Twitter via NUlive