DEN HAAG - Op meerdere plaatsen in het land worden vanwege de toenemende kou de opvangplaatsen voor daklozen uitgebreid.

Het Rode Kruis heeft veldbedden, dekens en kussens verzorgd. In Hilversum zijn medewerkers van een opvangorganisatie en het Rode Kruis met een bus op zoek gegaan naar mensen die hulp nodig hebben.

In Venlo ondersteunt de club de gemeente met personeel voor de opvanghuizen. Een woordvoerder zei te verwachten dat de komende week ook andere gemeente om bijstand zullen vragen.

Bij de GGD in Amsterdam hebben zich maandag 70 mensen gemeld voor een slaapplaats. Zij komen bij de ruim 100 daklozen die zondag al gebruik maakten van de speciale winteropvang.

Rotterdam

De daklozenopvang in Rotterdam herbergt in de nacht van maandag op dinsdag 248 mensen. Dat zijn er 73 meer dan in de normale capaciteit van 175 bedden terecht kunnen. Er zijn extra bedden in verband met de vorst. Ook in andere steden is dat het geval.

De toeloop in Rotterdam heeft niet alleen met de vorst te maken. Volgens een woordvoerster van de GGD Rotterdam-Rijnmond maken de laatste tijd steeds meer mensen gebruik van de opvang. Waardoor dat komt is niet duidelijk.

In Den Haag maken rond de 100 daklozen gebruik van de extra opvang. Mensen van de GGD en het Leger des Heils houden daklozen die nog wel de nacht op straat doorbrengen in de gaten. Ook delen zij dekens uit, zei een woordvoerder van de gemeente maandagavond laat.