AMSTERDAM - Binnen het Openbaar Ministerie is twijfel ontstaan over de betrouwbaarheid van Peter la S., de kroongetuige in het liquidatieproces Passage.

Dat meldt de NOS op basis van een interne brief. De tweespalt is opmerkelijk omdat het OM juist het beeld wil creëren dat La S. betrouwbaar is.

Het liquidatieproces is voor een groot deel gebouwd op beweringen van La S., die zelf ook terecht staat. Justitie sloot in 2007 een akkoord met La S., die in ruil voor zijn verklaringen over de verschillende zaken mogelijk strafvermindering kan krijgen.

Volgens de officier van justitie die verantwoordelijk is voor de getuigenbescherming van La S., is hij in de afgelopen jaren meerdere malen teruggekomen op gemaakte afspraken en werkt hij niet mee. La S. zou steeds een 'conflictueuze houding aannemen'.

Ter discussie

"Steeds opnieuw bleek de getuige in staat een nieuw onderwerp ter discussie te stellen. Met enige regelmaat werden reeds beklonken onderwerpen door de getuige opnieuw op de gespreksagenda gezet, waardoor geen voortgang in het bereiken van overeenstemming bestaat", schrijft hij in de brief.

Volgens justitie in Amsterdam zegt de houding van La S. tegenover het team getuigenbescherming niets over zijn betrouwbaarheid. De rechtbank ziet ook geen aanleiding tot nader onderzoek.