AMSTERDAM - Schepen mogen tijdelijk niet meer op de Twentekanalen varen. Rijkswaterstaat heeft maandag een vaarverbod ingesteld, omdat meer en meer schepen naar Eefde varen.

Daar ontstaat het gevaar op opstopping vanwege de problemen rond de sluis bij Eefde, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De sluis in het Twentekanaal bij het Gelderse Eefde is sinds 3 januari gestremd. Die nacht viel een van de sluisdeuren naar beneden. Twee weken geleden meldde Rijkswaterstaat naar verwachting acht weken nodig te hebben om de schade te herstellen.

Vanaf volgende week maandag gaat echter met een zogenoemde tijdelijke hefboomconstructie geschut worden. De afgelopen tijd liep het aantal binnenvaartschepen voor de sluis op tot ruim veertig.

Onderweg

Ook zou Rijkswaterstaat zien dat er nog meer schepen naar Eefde onderweg zijn. "Als er te veel schepen zijn, kan te weinig ruimte ontstaan voor het schutten", legt de woordvoerder uit.

Mogelijk willen de schepen door er te varen voorkomen dat de Twentekanalen dichtvriezen. Dat is echter niet nodig, omdat een ijsbreker onderweg is, die in dat geval kan worden ingezet, aldus de zegsvrouw.