UTRECHT - Islamitische organisaties en leiders moeten meer betrokken worden bij de discussie over homoseksualiteit.

Dat is nodig om de acceptatie hiervan onder Marokkaanse Nederlanders te vergroten. Zij hebben namelijk vaak vragen over de islam en homoseksualiteit en moeten daar ergens mee terechtkunnen.

Dit stelt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) in een visie op de acceptatie van homoseksualiteit onder de eigen achterban.

Het presenteerde die maandag op een conferentie ter afsluiting van een 3-jarig project om dit onderwerp meer bespreekbaar te maken. Hoewel het project is afgelopen, wil het SMN ook de komende jaren doorgaan met het bevorderen van de homo-emancipatie in eigen kring.

Nog niet

''Er is veel bereikt, maar we zijn er nog niet'', zegt bestuurslid Ahmed Charifi. Waar het de afgelopen tijd vooral zijn best deed homoseksualiteit bespreekbaar te maken, wil het samenwerkingsverband nu ook ''de slag naar acceptatie'' maken.

Charifi zei dat het bespreekbaar maken van dit thema wel wordt bemoeilijkt door politici die roepen dat antihomogeweld door de islam komt of dat het vooral Marokkaanse jongens zijn die homo's lastigvallen.

Sommige Marokkaanse Nederlanders hebben daardoor helemaal geen zin meer om hierover te praten, bijvoorbeeld omdat politici daar dan mee aan de haal kunnen gaan. ''Door deze achtergrond is het soms nog lastiger dit bespreekbaar te maken.''

Boekje

Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nam maandag een boekje in ontvangst over het project. In een toespraak maande zij autochtone Nederlanders tot bescheidenheid tegenover andere groepen als het gaat om de acceptatie van homoseksualiteit.

''Ook in Nederland kennen de tolerantie en gelijkwaardigheid van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders een relatief korte traditie.''

De minister zei verder dat ze het geweldig zou vinden als imams zich met een gezamenlijke verklaring zouden uitspreken tegen antihomogeweld.