ROTTERDAM - Rotterdam is voor de derde keer dit jaar getroffen door een grote stroomstoring.

De storing, die rond half drie begon, heeft maandag 50.000 aansluitingen in Schiedam, Vlaardingen en het noordwesten van Rotterdam getroffen. Zeker 40.000 daarvan hebben inmiddels weer stroom. Dat meldde een woordvoerder van het bedrijf maandag.

Openbaar vervoer

Het metroverkeer is weer op gang gekomen, meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Treinreizigers tussen Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal moeten rekening houden met een vertraging tot een uur.

Stoplichten in de stad zijn buiten werking als gevolg van de storing. Ook heeft een drietal bruggen over de Delftse Schie in Rotterdam last van de stroomuitval. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond adviseert getroffen inwoners de ramen en deuren gesloten te houden om de warmte binnen te houden.

Het Academisch ziekenhuis Erasmus MC is overgegaan op noodstroom. Volgens het ziekenhuis kunnen behandelafdelingen gewoon doorwerken. De naburige vestiging van de Hogeschool Rotterdam werd ontruimd en tentamens gingen er niet door.

Opheldering

Verantwoordelijk wethouder Alexandra van Huffelen van de gemeente Rotterdam heeft de directie van Stedin gevraagd om uitleg over de zoveelste stroomstoring die de stad heeft getroffen. Stedin wordt dinsdagochtend voor een gesprek op het stadhuis verwacht.

Van Huffelen wil van Stedin opheldering over de oorzaken van de storingen en ze wil weten wat het bedrijf onderneemt om ze te voorkomen. Er stond al een gesprek gepland voor volgende week naar aanleiding van de stroomstoring op 22 januari. Dat gesprek is nu naar voren gehaald wegens de storing van maandag.

Derde keer

Op zondag 15 januari zat het noordelijke deel van de Maasstad anderhalf uur zonder elektriciteit. Zo'n 4500 huishoudens werden getroffen. De oorzaak was een defecte kabel in de grond.

Een week later was het alweer raak. Op 22 januari viel de stroom uit bij 20.000 huishoudens in de wijken Schiebroek, Hillegersberg, Prinsenland en Overschie en in Capelle aan den IJssel. De storing duurde dit keer ruim vijf uur en had grote gevolgen voor het dagelijks leven.

In november vorig jaar zei Stedin zich nog zorgen te maken over het toenemende aantal stroomstoringen in de binnenstad van Rotterdam. Dat was naar aanleiding van een stroomuitval in een deel van het centrum die vier uur duurde. In september viel in hetzelfde gebied de elektriciteit ook al uit.

Volg het nieuws rondom de stroomstoring op Twitter via NUlive

Stuur jouw foto van de stroomstoring naar NUfoto

Grote stroomstoring Rotterdam en omgeving