NOORDLAREN - Inwoners van Noordlaren, even ten zuiden van de stad Groningen, kunnen maandag als eersten in Nederland schaatsen op natuurijs.

Zondagavond zijn vrijwilligers aan de slag gegaan om de baan in orde te maken. Maandagmiddag was het ijs goed genoeg om de poorten te openen.

Vannacht is de baan gesproeid. Er ligt nu anderhalve centimeter ijs op een harde ondergrond. Volgens de ijsvereniging De Hondsrug is dat dik genoeg.

Noordlaren probeert dit jaar opnieuw de eerste marathon op natuurijs binnen te halen; die zou mogelijk woensdag al verreden kunnen worden. Volgens de ijsvereniging zijn de vooruitzichten goed. Concurrenten zijn traditiegetrouw de ijsbanen in Veenoord (Drenthe), Haaksbergen en Gramsbergen (beide in Overijssel).

Friesland

Het waterschap Friesland heeft het gemaal bij Stavoren uitgezet en de sluizen bij Harlingen, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp gesloten. Daardoor komt het water in de Friese kanalen, vaarten en meren tot rust en kan het ijs aangroeien, zo meldde het waterschap maandag.

De poldergemalen blijven nog aan. De vorst in de nacht van zondag op maandag was te zwak om de bodem te bevriezen. Daarom komt er nog veel water omhoog. Door dit water nu weg te malen, voorkomt het waterschap dat de gemalen midden in de vorstperiode alsnog aan moeten.

Schaatsplezier

Ook het waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil meewerken aan schaatsplezier en heeft daarom een groot aantal gemalen in het gebied stilgelegd. Voordat dat maandag gebeurde, is het water eerst overal op peil gebracht, aldus het schap.

Vanaf dinsdag geldt een vaarverbod voor de Loosdrechtse Plassen. Ook op de Loenersloot, Waver, Ginkel, Gein en Grote Heicop geldt een vaarverbod. De zogenoemde ijsnota is van kracht tot de dooi invalt.

Waterschap Friesland heeft het Draaiboek IJs van stal gehaald.

ANWB

De ANWB Wegenwacht noteerde maandag al tussen de 1000 en 2000 extra pechgevallen door de kou. Die kwamen voornamelijk uit het noorden en oosten van het land waar het meer winterde dan elders.

Volgens een woordvoerder van de ANWB zou het aantal meldingen van autopech in de loop van de week kunnen oplopen tot 7500 per dag bij strenger wordende vorst.

''Bereid je daarom voor'', aldus de zegsman. Hij noemt onder meer het checken van de accu en het bewaren van slotontdooier in huis en niet in de auto.

Natuurgebied

Een deel van natuurgebied de Posbank bij Rheden is maandag afgesloten omdat er gevaar bestaat voor vallende bomen en takken door sneeuw. De afsluiting geldt zowel voor wandelaars en fietsers als voor gemotoriseerd verkeer, inclusief de hulpdiensten, en duurt tot de sneeuw weer verdwenen is.

De afsluiting geldt voor een gedeelte van de Bovenallee en een deel van de Kluizenaarsweg. Door de afsluiting is het tijdelijk niet mogelijk om het populaire 'rondje Posbank' te rijden.

Lees alle Twitter-reacties op dit nieuws op NUlive