AMSTERDAM - De faculteit der geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) laat studenten die voor een deel van de vakken een onvoldoende hebben, toch het eerste jaar halen.

Dat schrijft de Volkskrant. In het voorstel van de faculteit moeten studenten in het eerste half jaar van hun studie gemiddeld een zes halen, maar mogen ze een vijf compenseren met een zeven. In de tweede helft van het jaar moeten de studenten wel een voldoende halen.

De studenten zijn niet blij met het voorstel. Het is volgens de voorzitter van de studentenpartij Ons Kritisch Alternatief, Sam de Nijs, “een enorme inflatie van ons diploma.”

“Met de voorgestelde maatregelen kan een student straks met vier vijven en een niet nader gedefinieerde ‘reparatietaak’ zijn propedeuse halen,” aldus De Nijs. Volgens hem is de regel ingesteld zodat de faculteit meer geld krijgt omdat de studenten sneller hun diploma halen.

Decaan Frank van Vree spreekt dit tegen: “De nieuwe regels zijn juist bedoeld om studenten actiever en betrokkener te laten studeren. Nu moeten studenten soms lang wachten. Dit haalt het tempo uit hun studie.”