DEN HAAG - De politie is in de afgelopen 3 jaar ten minste 40 strafrechtelijke onderzoeken begonnen naar leden van motorclubs. Veruit de meeste onderzoeken (30) lopen nog.

De autoriteiten richten hun pijlen in eerste instantie op individuele leden.

En met informatie uit die onderzoeken, bekijkt justitie of motorclubs kunnen worden verboden en ontbonden, hoewel dat eerder nog mislukte bij afdelingen van de Hells Angels.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) schrijft maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat er sprake is van ernstige en hardnekkige problematiek rond zogenoemde ‘outlawbendes’.

Leden van deze motorclubs worden in verband gebracht met intimidatie, afpersing, geweld en vuurwapenbezit.

Hells Angels

Eerdere pogingen om afdelingen van de Hells Angels te laten verbieden, liepen op niets uit. De Hoge Raad zag ze in 2009 niet als criminele organisatie.

Maar volgens Opstelten zijn er aanwijzingen dat motorbendes in verschillende gemeenten een kwalijke rol vervullen in onder meer de horeca. Ze zouden bijvoorbeeld geld eisen in ruil voor bescherming. Ook komen leden van motorclubs verhoudingsgewijs vaak in beeld bij politie en justitie.

Escalatie

Er wordt verder rekening gehouden met escalatie tussen motorclubs onderling, zo schrijft de bewindsman. Hij doelt daarmee op Satudarah en de Hells Angels.

Meerdere gemeenten, met afdelingen van deze motorclubs binnen hun grenzen, melden dat de spanning toeneemt tussen de clubs onderling.

Hoge prioriteit

De aanpak heeft recent hoge prioriteit gekregen. Zo werkt de Nationale Recherche inmiddels met een informatiecel, die informatie uit strafzaken deelt, verbanden legt en netwerken analyseert.

Ook wil Opstelten alles uit de kast halen om deze clubs geen podium te bieden. Zo zouden ze geen evenementen meer moeten kunnen houden en clubhuizen op gunstige locaties zijn wat betreft de minister ook verleden tijd.

Steun

De plannen van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om motorclubs aan te pakken zijn een steun in de rug van de 20 gemeenten die een actieplan willen maken om de opmars van criminele motorbendes een halt toe te roepen.

Dat zegt Peter den Oudsten, burgemeester van Enschede en woordvoerder namens de 20 gemeenten. Daarin zitten onder meer Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Emmen, Tilburg, Breda en Arnhem.