DEN HAAG - De actievoerders van Occupy die het Malieveld in Den Haag bezetten, mogen daar blijven.

Dat besloot de rechter in Den Haag zondagavond in een kort geding dat de betogers hadden aangespannen tegen de gemeente Den Haag, die hen wegens de kou weg wilde hebben.

De actievoerders moeten van de rechter wel tussen 22.00 uur 's avonds en 08.00 uur 's morgens het kamp verlaten. Twee 'bewakers' mogen dan in het tentenkamp verblijven, maar niet slapen.

De gemeente Den Haag had de betogers zondag gezegd dat zij hun tentenkamp moesten opbreken voor 17.00 uur 's middags. De gemeente baseerde zich op de winterregeling voor zwervers, die in werking treedt zodra er vijf achtereenvolgende nachten vorst op komst is.

Verbod

Advocaat Marcel Schuckink Kool eiste namens de actievoerders een verbod op ontruiming en voerde aan dat de gemeente oneigenlijke redenen gebruikte.

De rechter oordeelde uiteindelijk dat het kamp niet weg hoeft, maar dat de demonstranten er niet in de nachtelijke uren mogen blijven.

Reactie

De raadsman zei in een reactie blij te zijn met de uitspraak. Maar hij vermoedt dat de gemeente het er niet bij laat zitten. ''Mijn cliënten waren bij voorbaat bereid zich aan de nachtelijke beperking te houden.''

De burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, constateerde dat de rechter het met hem eens is, dat het ''onder de huidige weersomstandigheden niet verantwoord is om de deelnemers aan het Occupy-kamp buiten te laten slapen''. ''De politie zal erop toezien dat de uitspraak van de rechter nauwgezet wordt uitgevoerd'', benadrukte Van Aartsen.

Actievoerders van Occupy bivakkeren al meer dan 3 maanden op het Malieveld om hun onvrede te uiten over de 'graaicultuur' binnen de financiële sector.