AMSTERDAM - De Bob Angelo-penning van het COC is dit jaar toegekend aan voormalig D66-leider Boris Dittrich en uitgever Maria van Oosten.

Het duo ontving de prijs zondagmiddag uit handen van COC-voorzitter Vera Bergkamp, die hen roemde voor hun bijzondere verdienste voor de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT's).

"Dittrich leverde als politicus een cruciale bijdrage aan de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht", motiveert Bergkamp de keuze. "Nu het huwelijk tien jaar is opengesteld en negen landen het Nederlandse voorbeeld volgden, willen we hem daarvoor eren."

Hij krijgt de onderscheiding ook voor zijn inzet als directeur seksuele minderheden bij Human Rights Watch voor de rechten van LHBT's die worden onderdrukt en vervolgd.

Glossy

Maria van Oosten nam in december na twintig jaar afscheid als uitgever en initiatiefnemer van het Zij aan Zij magazine, dat inmiddels de naam ZZ THIS = US draagt. "Een prachtige glossy, maar vooral ook een niet meer weg te denken platform waar lesbische en biseksuele vrouwen herkenning, erkenning en rolmodellen vinden", aldus Bergkamp.

"Daarmee leverde ze een belangrijke bijdrage aan de emancipatie van lesbische en biseksuele vrouwen in Nederland."

Actie

De Bob Angelo-penning is vernoemd naar het pseudoniem van COC-oprichter Niek Engelschman. De prijs werd ingesteld in 1991 en eerder toegekend aan onder anderen Erwin Olaf, Hans van Manen, Andreas Burnier, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Henk Krol en Arie Boomsma.

COC-voorzitter Bergkamp riep hetero's en LHBT's zondag in haar nieuwjaarsspeech op zelf in actie te komen en zo de emancipatie een stap verder te brengen. "Als LHBT-organisaties leggen we de bal voor het doel, maar zonder de steun van vijftien miljoen Nederlanders kunnen we niet scoren."