AMSTERDAM - Onder grote belangstelling is zondag in Amsterdam de bevrijding herdacht van het vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945. 

Nabestaanden, hoogwaardigheidsbekleders en de overige aanwezigen herdachten ook de miljoenen Joden, zigeuners, homoseksuelen en anderen die door de nazi's werden vermoord gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De belangstellenden liepen vanaf het stadhuis in een stille tocht naar het spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' van Jan Wolkers in het Wertheimpark, waar bloemen werden gelegd. Een van de sprekers was burgemeester Eberhard van der Laan.

Vertegenwoordigers en ambassadeurs van zo'n 20 landen woonden de plechtigheid bij. Rabijn Menno ten Brink sprak het Jizkor- en Kaddisj-gebed uit en er was muziek van Roma en Sinti.

Financiële steun

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) zegde onlangs financiële steun toe aan het programma van de jaarlijkse Internationale Holocaust Memorial Day (27 januari) om de herinnering levend te houden en jongeren te betrekken bij herdenkingen.

Ze kwam hiermee tegemoet aan het verzoek van het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) om de herinnering aan de uitroeiing van hele bevolkingsgroepen levend te houden. Het NAC zei zeer verheugd te zijn met deze toezegging.

Bekijk alle ingezonden lezersfoto's op NUfoto