LINGEWAARD - Aan beide kanten van de snelweg A15 (Rotterdam - Ewijk) laten actievoerders zaterdagmiddag een 'vlammend protest' horen tegen besluiten van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

Bij Vlaardingen protesteren milieuorganisaties met fakkels tegen de aanleg van de Blankenbergtunnel, die naar hun mening het laatste stukje natuurlijk groen in Midden-Delfland vernietigt.

De demonstranten willen dat Schultz van Haegen alsnog voor een andere tunnelvariant kiest. De minister debatteert op 2 februari met de Tweede Kamer over de Blankenbergtunnel, die de A15 met de A20 verbindt.

In het Gelderse Lingewaard komen actievoerders in een fakkeloptocht bijeen om te protesteren tegen de rijkskeuze voor een brug over het Pannerdensch Kanaal in het nog aan te leggen nieuwe snelwegdeel van de A15, dat de snelweg doortrekt van Bemmel naar de A12 bij Zevenaar.

Tunnel

Demonstranten en gemeenten in het gebied blijven pleiten voor een tunnel. Volgens hen valt het niet uit te leggen dat de Betuwelijn destijds per se door een tunnel moest wegens de hoge natuurwaarden van het gebied, en dat nu op precies dezelfde plek wel een brug voor een snelweg mag worden gebouwd.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu spreekt trouwens tegen dat de overheid toentertijd gedwongen was een tunnel aan te leggen vanwege de natuur.

''Maar het was op dat moment een nadrukkelijke wens van een politieke meerderheid'', aldus een zegsvrouw. ''En financieel was het haalbaar. Het was een bovenwettelijk besluit om dat op deze manier te doen.''