RIJSWIJK - Peter R. de Vries heeft Willem Holleeder vrijdag ontmoet. De vrijgelaten crimineel heeft hem verteld dat hij de komende jaren niks met de media te maken wil hebben.

"Hij zal nergens aanschuiven aan tafel voor een interview", vertelt De Vries vrijdag in De Wereld Draait Door (DWDD).

De Vries liet ook de eerste foto van de 53-jarige Holleeder zien, waarop hij er sterk vermagerd uitzag. De misdaadjournalist sprak een half uur met Holleeder.

De Vries liet eerder weten via Twitter dat hij Holleeder had ontmoet. "Nieuws: zojuist Willem Holleeder even ontmoet en gesproken... ook de eerste foto's gemaakt van na zijn vrijlating."

"Ik had Holleeder zo'n jaar of vijf niet gezien. Hij ziet er getekend, maar verder best goed uit", Twitterde de misdaadverslaggever. En even later: "Holleeder had een ontmoeting met wat familieleden en wandelde door een bos..."

Frisse lucht

In DWDD zei De Vries dat hij middels een familielid contact kreeg met Holleeder, om vervolgens hem te ontmoeten in een bos op circa 40 kilometer afstand van Amsterdam. "'Ik had wel even behoefte aan wat frisse lucht', vertelde hij me."

Het was geen interview en Holleeder wil de komende jaren niets met de media te maken hebben. Alleen antwoorden over zijn gezondheid wilde hij beantwoorden. Over zijn hartfalen zegt Holleeder dat hij niet lang te leven zou hebben. Hij zou op een streng dieet zitten.

"Hij zou van de dokter nog twee jaar te leven hebben en die zijn inmiddels voorbij. Hij heeft overdag twee uur slaap nodig, anders komt Holleeder de dag niet door", zegt De Vries.

Verlof

Holleeder heeft tijdens zijn detentie verlof aangevraagd, maar tegen De Vries zei hij dat dit hem is geweigerd wegens te grote risico's. Holleeder heeft tegen die beslissingen van justitie beroep aangetekend, maar tevergeefs.

Volgens Holleeder is ten onrechte aangenomen dat hij uit angst voor de buitenwereld geen verlof uit de gevangenis wilde, aldus De Vries.

Vrije voeten

Willem Holleeder is sinds vrijdag op vrije voeten. De celstraf van 9 jaar die hem was opgelegd wegens het afpersen van onder anderen vastgoedmagnaat Willem Endstra zit erop. Holleeder heeft 6 jaar van die straf uitgezeten.

Lees reacties over de vrijlating van Holleeder via Twitter op NUlive