UTRECHT - De leden van de Romafamilie Nicolich horen woensdag of ze hun huidige onderkomen in De Meern moet verlaten.

Het pand is in bezit van de gemeente Utrecht en die eist dat de familie het pand verlaat. Vrijdag diende een kort geding in Utrecht, waar de gedaagde partij niet bij aanwezig was.

De familie is volgens de gemeente schuldig aan uitkeringsfraude en andere strafbare feiten. De uitspraak volgt woensdag.

Onjuistheden

Advocaat van de gemeente Bernard Tomlow schetste de voorgeschiedenis van de familie en benadrukte dat de familie vooral optrad in de media, waardoor nogal wat onjuistheden de wereld in zouden zijn gekomen.

De gemeente stelt zich op het standpunt dat geen sprake is van een huurovereenkomst tussen de beide partijen, zoals wel wordt gesuggereerd. De raadsman stelde dat sprake is van een zogeheten gebruiksovereenkomst die 1 januari afliep.

Incidenten

De familie mocht de woning aan de Rijksstraatweg in De Meern bewonen op voorwaarde dat ze zich voorbeeldig zou gedragen. In de ongeveer anderhalf jaar dat de familie er woont hebben zich enkele incidenten voorgedaan.

Zo is volgens Tomlow onder meer gebleken dat er strafbare feiten zijn gepleegd en ten onrechte een uitkering is verstrekt. Dit kwam pas in november 2011 aan het licht, waarop de gemeente besloot de overeenkomst op te zeggen.

Omdat de familie weigert het pand aan de Rijksstraatweg 6 en 7 te verlaten kan de gemeente het niet verkopen. De familie Nicolich heeft geen reactie gegeven op de opzegging van de gebruiksovereenkomst en wil het pand niet verlaten.

Protest

In aanloop naar het kort geding protesteerden enkele leden van de familie woensdag bij het gemeentehuis van Utrecht om de uitzetting te voorkomen. Wethouder wonen Gilbert Isabella voerde een gesprek met hen.

Het huisvestingsprobleem van de familie Nicolich kent een lange geschiedenis, benadrukte Tomlow. Het pand aan de Rijksstraatweg was een allerlaatste kans die de gemeente bood nadat woningcorporaties wegens veelvuldig wangedrag weigerden de familie nog langer een woning te verhuren.

Het Leger des Heils bood de familie onlangs een tijdelijk onderkomen in Maarsbergen aan, maar na het onderkalken van de gevel met bedreigende teksten weigert Nicolich de woning. Ook in de Utrechtse politiek speelt de kwestie.

Oppositiepartijen VVD, SP en Leefbaar Utrecht hebben een spoeddebat aangevraagd over de gang van zaken. Dat staat gepland voor donderdag.