ROTTERDAM - Tankopslagbedrijf Odfjell in het Rotterdamse Botlekgebied wacht sancties als het bedrijf niet snel genoeg alle noodzakelijke maatregelen neemt op het gebied van veiligheid en milieu.

Dat is de boodschap die de directie van het bedrijf vrijdag heeft meegekregen tijdens een gesprek met onder meer de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en de milieudienst DCMR.

''Dat kan betekenen dat we bedrijfsactiviteiten van Odfjell stilleggen'', zegt gedeputeerde Rik Janssen vrijdag. Volgens de lokale overheden is het hoog tijd dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt op het gebied van veiligheids- en milieueisen. Ze verwachten vanaf nu ''dat het bedrijf zich proactief opstelt en op verbetering gericht is'', zegt Janssen.

Het OM stelde vorig jaar strafrechtelijke onderzoeken in tegen het bedrijf naar aanleiding van een niet gemeld butaangaslek en benzeenemissies. Donderdag spraken alle partijen in de Rotterdamse gemeenteraad tijdens een spoeddebat hun zorgen over het bedrijf uit.