RIJSWIJK - De rechtbank in Japan doet op 22 februari uitspraak in de zaak tegen Erwin Vermeulen, de Nederlandse activist van Sea Shepherd.

Dat heeft een woordvoerder van de milieubeweging laten weten na afloop van een zitting van de rechtbank vrijdag.

Vermeulen werd half december opgepakt omdat hij een Japanse dolfijnjager zou hebben geduwd toen de activist probeerde foto's te maken van een dolfijnentransport.

In aanloop naar de uitspraak in de zaak is er op 16 februari nog een zitting waarin onder andere een getuige van Sea Shepherd verhaal zal doen.

Volgens de woordvoerder van de milieuorganisatie maakte Vermeulen vrijdag in de rechtszaal een redelijke indruk maar kon hij niet met hem praten. ''Het ziet er steeds beter uit, want er blijft van de zaak weinig over'', zei hij.

Gefotografeerd

De zegsman van Sea Shepherd verbaasde zich over de duur van de zaak. ''Het gaat nergens over, een duwtje. De aanklacht dat hij mensen zou hebben gefotografeerd, is afgewezen.''

Het is niet helemaal duidelijk waar de rechtbank zo veel tijd voor nodig heeft. Volgens de woordvoerder is een getuige van de aanklager door de rechtbank geweigerd.

Sea Shepherd was met ongeveer tien vrijwilligers in de rechtszaal aanwezig maar het is de vraag of bij de verdere zittingen ook vertegenwoordigers kunnen zijn.