AMSTERDAM - De KNVB wil voetbalsupporters die zich goed gedragen belonen. De voetbalbond overweegt een gold cold-systeem invoeren om fans aan te moedigen zich altijd netjes te gedragen in en om het stadion, schrijft het AD vrijdag.

"Iemand die zich twee jaar lang netjes gedraagt, zou een zilveren seizoenskaart kunnen krijgen. Na vijf jaar goud en na tien jaar platinum", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen in de krant.

"Met die kaarten kun je een betere plek in het stadion krijgen, extra informatie van de club, voorrang bij uitwedstrijden of korting op Eredivisie Live."

Eric van Dorp van het Supportersplatform Betaald Voetbal is niet erg enthousiast over het kaartsysteem.

Hij heeft er geen behoefte aan zegt hij in de krant. "Ik hoef geen beloning, goed gedrag is normaal. Ik wil gewoon naar de wedstrijd kunnen met mijn potje bier."

Harder aanpakken

Dinsdag liet de KNVB al weten dat supporters die betrokken zijn bij rellen harder moeten worden aangepakt.

Zo moet de bewijslast worden versoepeld en alleen aanwezigheid bij ongeregeldheden moet al genoeg zijn om iemand een gebiedsverbod op te leggen. Volgens de bond zijn er nu nog onvoldoende middelen om op te treden tijdens rellen.

De KNVB en een meerderheid in de Tweede Kamer wil de Voetbalwet aanscherpen. Dat is nodig omdat de huidige wet niet afschrikwekkend genoeg is.

Aanleiding zijn recente rellen zoals de bestorming van het Maasgebouw in Rotterdam en de aanval op AZ-keeper Esteban bij een wedstrijd tegen Ajax.