ROTTERDAM - Bij het tankopslagbedrijf Odfjell in het Rotterdamse Botlekgebied bestaat momenteel geen acuut brand- en explosiegevaar en gevaar voor de volksgezondheid.

Als dat wel zo zou zijn, zou burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam het bedrijf onmiddellijk laten stilleggen. Dat zei Aboutaleb tijdens een spoeddebat in de Rotterdamse gemeenteraad.

Odfjell is in opspraak geraakt door incidenten waarbij gevaarlijke stoffen vrijkwamen, zoals benzeen en butaangas.

Het bedrijf staat onder verscherpt toezicht van de milieudienst DCMR, de Arbeidsinspectie en de Veiligheidsregio Rijnmond nadat het vorig jaar een groot incident, waarbij 200 ton butaangas was ontsnapt uit een tank, had verzwegen tegenover de autoriteiten. Tegen het bedrijf loopt ook een strafrechtelijk onderzoek.

Zorgen

Alle partijen in de raad maken zich grote zorgen over de veiligheid van de werknemers van het bedrijf en de bevolking van Rotterdam. De oppositiepartijen GroenLinks en Leefbaar Rotterdam, de aanvragers van het debat, vinden dat er inmiddels voldoende aanleiding is om delen van het bedrijf stil te leggen.

Bij Odfjell deed zich woensdag nog een incident voor, waarbij 1000 tot 2000 liter uit een tank lekte. De raad debatteert volgende week verder over Odfjell. Dat gebeurt in een vergadering van de commissie economische zaken.

100 miljoen

De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland praten vrijdag met de directie van het bedrijf, onder meer over de maatregelen die zijn genomen of nog moeten worden genomen om de veiligheid te verbeteren.

Odfjell maakte eerder deze week bekend de komende 5 jaar 100 miljoen euro te besteden aan de verbetering van milieu- en veiligheidsprestaties.