ARNHEM - Ziekte van de advocaat van de hoofdverdachte heeft in Arnhem een megastrafzaak tegen 16 personen stilgelegd tot zeker de zomer.

In de strafzaak wordt de 37-jarige hoofdverdachte uit Arnhem A.C. vervolgd wegens smokkel van 65.000 kilo Marokkaanse hasj en het witwassen van 23 miljoen euro.

Zijn advocaat meldde zich ziek op de dag dat de zaak tegen de hoofdverdachte zou worden behandeld. Deze verdachte zit in Marokko. Tegen 11 verdachten zijn al straffen geëist. Hun uitspraken worden nu ook uitgesteld, besloot de rechtbank donderdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet C., zijn halfbroer en een bedrijf van C. als spil van de internationale drugshandel. Andere verdachten waren witwassers, transporteurs of afnemer van de hasj. Tegen transporteurs eiste het OM tot 3 jaar cel.

Tegen een afnemer van een geschatte 4 miljoen euro aan hasj 2 jaar cel en 250.000 euro boete. Witwassers hoorden straffen eisen tot 1 jaar cel en 50.000 euro boete. In alle zaken zou 9 februari uitspraak zijn, maar de zaak gaat nu pas op 5 juni verder.