UTRECHT - De Jaarbeurs in Utrecht staat donderdagmiddag behoorlijk vol met stakende docenten van middelbare scholen. Zij ageren tegen de kabinetsplannen in het voortgezet onderwijs.

Bijna 200 scholen hebben de hele dag de deuren gesloten, 22.000 docenten hadden zich aangemeld als staker.

De Nederlandse Spoorwegen en de Algemene Onderwijsbond (AOb) spreken van ''op het hoogtepunt’’ 20.000 actievoerders.

De staking is georganiseerd door vakbond AOb, andere bonden zoals CNV Onderwijs en Leraren In Actie hebben zich aangesloten. De AOb heeft vooraf laten weten dat politici niet welkom zijn als spreker, omdat de Wet Onderwijstijd al door een meerderheid in de Tweede Kamer is goedgekeurd en nu bij de Senaat ligt.

Toch lieten de oppositiepartijen weten de actie te steunen. ''Het onderwijsbashen moet afgelopen zijn'', aldus PvdA Tweede Kamerlid Metin Celik. De partij pleit voor investeringen in het onderwijs. ''Voor de kwaliteit en de toekomst van het onderwijs zijn goede en voldoende leraren immers cruciaal.''

NS

De Nederlandse Spoorwegen vragen leraren om aan het eind van de middag gefaseerd de stad te verlaten. Dat heeft een zegsvrouw gemeld. ''De aanloop donderdagochtend was verspreid’’, aldus de NS. '"Maar wij kunnen het niet aan als alle stakers tegen 4 uur tegelijkertijd naar het station toe gaan."

In de Jaarbeurs vindt ook de Webwinkel Vakdagen plaats. Daarnaast is het koopavond en komt rond die tijd ook het reguliere forenzenverkeer op gang. De NS heeft wel extra mensen en extra materieel achter de hand dat wordt ingezet ''als de situatie daarom vraagt’’. Dit is gebruikelijk bij grote evenementen, stelde de woordvoerster.

Bekijk lezersfoto's van het lerarenprotest op NUfoto

NU.nl sprak met Minister Marja Van Bijsterveldt over de stakingen