UTRECHT - De Jaarbeurs in Utrecht stroomt gestaag vol met stakende docenten. De leerkrachten in het voortgezet onderwijs protesteren donderdag tegen de kabinetsplannen die volgens hen werkdrukverhogend werken.

Vanaf het centraal station in Utrecht was het een drukte van belang, donderdag eind van de ochtend door een gelijktijdige actie van schoonmaakpersoneel. Bij de Jaarbeurs werden de onderwijzers naar de ene kant gedirigeerd en de schoonmakers naar de andere.

De manifestatie begint om één uur 's middags, duizenden docenten worden verwacht. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) had eerder al haar ongenoegen kenbaar gemaakt over de staking.

Zo’n 600 scholen in het voortgezet onderwijs doen mee aan de staking. Bijna 200 sluiten de hele dag de deuren. Ongeveer 22.000 leraren, een kwart van het totale aantal, heeft zich opgegeven als staker.

Urennorm

De leraren zijn het niet eens met het huidige wetsvoorstel. Zo wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat het aantal lesuren in de eerste 2 jaar van het voortgezet onderwijs op 1040 per jaar blijft, in plaats van de 1000 uren die docenten en scholieren willen.

Ook is de onvrede over andere kabinetsplannen groot onder het onderwijspersoneel, zoals de bevriezing van de salarissen en de bezuinigingen op passend onderwijs.