DEN BOSCH - Plasticverwerker Timco in Valkenswaard en directeur Georges K. (55) zijn donderdag vrijgesproken van de beschuldiging dat er pallets met plastic te dicht bij de erfgrens stonden opgeslagen toen op 21 juli 2010 een verwoestende brand uitbrak.

De strafrechter in Den Bosch oordeelt dat er onvoldoende bewijs is.

Tegen de bestuurder was een werkstraf van 60 uur plus een maand voorwaardelijke celstraf geëist. Tegen het bedrijf eiste de officier van justitie een boete 25.000 euro.

De grote brand verwoestte het bedrijf volledig. Ook twee naastgelegen bedrijven werden getroffen. In de directe omgeving moesten enkele honderden bewoners tijdelijk hun huis uit. De geur van plastic bleef dagenlang in de omgeving hangen. De oorzaak van de brand werd niet gevonden.

De officier van justitie zei donderdag dat bij controles in 2006, 2007 en 2008 ook is geconstateerd dat er kunststof te dicht bij het hek om het bedrijfsperceel stond. Acht dagen voor de brand is nog vastgesteld dat er een ‘exorbitant’ grote hoeveelheid brandbaar materiaal buiten lag.

Tegenstrijdig

De rechter zegt dat eerdere constateringen niet van belang zijn. De vraag is of het plastic bij de erfgrens stond opgeslagen of dezelfde ochtend was gelost. Omdat directeur K. daarover tegenstrijdig heeft verklaard en er geen ander bewijs is, sprak de politierechter hem en het bedrijf vrij.