AMSTERDAM - De collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam blijft tijdens de hele renovatieperiode te zien voor het publiek.

De schilderijen zijn gedurende alle maanden van de verbouwing te bezichtigen in de Hermitage Amsterdam, maakte het museum donderdag bekend.

Het Van Gogh Museum gaat in oktober zeven maanden dicht voor een renovatie. De topstukken zouden enkele maanden naar de Hermitage verhuizen.

Gedurende een periode van drie maanden dreigden de kunstwerken echter niet zichtbaar te zijn voor het publiek omdat de Hermitage andere tentoonstellingen had gepland.

Gemeente

Onder andere de gemeente Amsterdam had haar zorgen geuit dat de collectie van het best bezochte museum van Nederland even achter gesloten deuren zou verdwijnen.

De Hermitage heeft de programmering nu aangepast. Een tentoonstelling over het impressionisme is naar voren geschoven en een Peter de Grote-tentoonstelling gaat eerder open.

De huidige Rubenstentoonstelling wordt met drie maanden verlengd en een geplande expositie over de Nabiskunstenaarsgroep is verschoven naar volgend jaar.

Bijdrage

Het stadsbestuur van Amsterdam heeft besloten een bijdrage te leveren in de kosten van de herprogrammering, hoewel de gemeenteraad dit wel nog moet goedkeuren.

Meer dan 70 topstukken van Vincent van Gogh, aangevuld met brieven en prenten, zullen van 29 september tot en met 25 april 2013 te zien zijn in de Keizersvleugel van de Hermitage.

De twee musea gaan gezamenlijk campagne voeren om kunstliefhebbers in Nederland en het buitenland te wijzen op de presentatie.

Groot belang

De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (kunst en cultuur) trok onlangs aan de bel over de mogelijkheid dat de collectie een tijd niet te zien zou zijn. Haar woordvoerder noemde het donderdag ''goed dat er nu een oplossing ligt’’ en zei dat het ''van groot belang voor de stad’’ is dat de collectie zichtbaar blijft.

De verbouwing van het Van Gogh Museum is nodig om de goede conditie van het gebouw en de veiligheid van bezoekers en kunst ook op de langere termijn te kunnen blijven garanderen. Op 1 mei volgend jaar staat de heropening gepland. Het museum trok vorig jaar 1,6 miljoen bezoekers.